DigiD

Decoupled Drupal sites voor nog meer veiligheid en snelheid

01 oktober 2019

DigiD.nl is de negende Drupal website die DICTU voor Logius heeft gebouwd en de eerste decoupled website van het Drupal Webteam. Decoupled, ook wel headless genoemd, betekent dat de frontend en de backend van elkaar zijn gescheiden. Dit maakt een site veiliger en sneller.

Veiliger

Uit veiligheidsoverwegingen hebben de architecten van Logius en DICTU gekozen voor een decoupled oplossing. Door de backend los te koppelen van de frontend, kan het CMS deel als aparte installatie in een beveiligde omgeving achter een firewall worden geplaatst. De bezoeker heeft dus geen toegang tot het backend CMS. En omdat alleen statische pagina’s worden opgehaald, kan het moeiteloos grote aantallen bezoekers verwerken en is het beter bestand tegen DDoS aanvallen. Dit maakt deze website veiliger dan traditionele websites.

Sneller

De site is ook sneller dan traditionele sites. De gebruiker haalt namelijk een statische pagina binnen, zonder dat daarvoor interactie met de backend nodig is. Een pagina wordt daarbij alleen opnieuw opgebouwd als de content is gewijzigd. Op de backend verzorgt Drupal alle CMS-taken. De redacteuren loggen gewoon in op de Drupal omgeving en werken daar zoals ze gewend zijn. Dit maakt de site sneller voor zowel bezoekers, redacteuren als content beheerders.

Techniek

Om dit alles voor elkaar te krijgen maken we gebruik van verschillende technieken. De content wordt niet meer getoond via Drupal, maar met behulp van React. React is een open-source Javascript bibliotheek voor het maken van gebruikersinterfaces. Het is vooral populair doordat het de mogelijkheid biedt snelle laadtijden en een interactieve gebruikerservaring te verwezenlijken.

De data (content) wordt in de backend opgehaald door Gatsby die het transformeert naar een eigen GraphQL API. In React wordt de GraphQL API van Gatsby aangeroepen. Gatsby bouwt van de react code vervolgens statische HTML-pagina’s, die aan de gebruiker worden getoond.

DICTU is van plan vaker dergelijke decoupled websites te bouwen voor haar klanten. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden via het contact formulier.

Bekijk de website op https://www.digid.nl