Sneller, Slimmer, Samen: DICTU zet deuren open voor al zijn relaties

Donderdag 14 november was er een interactieve bijeenkomst voor alle relaties van DICTU binnen de overheid. Het was de eerste keer dat DICTU een dergelijke middag organiseerde. In de Maassilo in Rotterdam, een indrukwekkend industrieel complex en voormalige graansilo, kregen zo'n tweehonderd aanwezigen inzicht in onze visie en technologische ontwikkelingen. En ze werden uitgenodigd om mee te denken en het gesprek aan te gaan over de strategie voor de komende vijf jaar. Dit alles onder het motto ‘Sneller, Slimmer, Samen’.

Het programma was gevarieerd. Zo was er een uitgebreide informatiemarkt waar DICTU-medewerkers demo’s lieten zien zoals RijksZaak, Veilig Bestanden Delen en TVS (ToegangsVerleningService). Anderen vertelden over hun diensten of projecten, waaronder de Werkplek van de toekomst en Visual Management. Er waren verschillende sprekers. Trendwatcher - of ‘tijdsgeestonderzoeker’ zoals hij zichzelf noemt - Farid Tabarki nam de aanwezigen in sneltreinvaart mee in de ontwikkelingen die steeds sneller op ons af komen en gaf een toelichting op wat dat betekent voor de maatschappij. CIO van VWS Ron Roozendaal haakte daarop in door aan te geven wat deze trends nu al betekenen voor de overheid en daarmee voor DICTU. DICTU zorgt voor een goede dienst, VWS zorgt voor de aansluitingen. En samen zorgen we voor minder ziekenhuisbezoeken en ambulanceritten, zo is zijn gedachte. Peter Provily en Marijke Vos van DICTU vertelden aan de hand van onze kernwaarden over de richting waarin DICTU ontwikkelt, wat wij belangrijk vinden en hoe wij naar de relatie met onze klanten kijken.

80% routine, 20% creatief

Het afsluitende praatje was van Bas Haring, volksfilosoof, schrijver en gepromoveerd in de kunstmatige intelligentie. Met een aantal parabels gaf hij zijn toehoorders nieuwe inzichten en perspectieven. "Automatiseren kan heel erg tof zijn: als je 80% van je tijd routinematig werkt, kun je 20% creatief bezig zijn en dat is meteen het maximaal haalbare. Sindsdien kook ik alleen zondag anders", aldus Haring.

Kansen voor samenwerking

Aan een evaluatie wordt nog gewerkt, maar de eerste reacties zijn zeker positief. "Interessante dag! Goed om de deuren open te zetten en te laten zien waarmee DICTU bezig is”, was bijvoorbeeld de reactie van Product owner Logius Peter-Jan Nieuwenhuizen. “Zo voorkomen we ook dat er los van elkaar aan dezelfde applicaties wordt gewerkt. Ik zie veel kansen voor samenwerking en mogelijkheden om de ToegangsVerleningService te gaan gebruiken.”

We hebben elkaar nodig om gezamenlijke doelen te bereiken en ons netwerk te verstevigen, schreven we in onze uitnodiging voor deze bijeenkomst. In dat opzicht mag deze DICTU-middag zeker geslaagd genoemd worden.  

Markt

 

in gesprek

 

Tevredenheid

 

Tekenaar