'Van gedetacheerde naar ambtenaar: zoveel meer ontwikkel- mogelijkheden'
Olaf Sloot, scrum master bij team Systeemintegratie en GIS GEO
De doorstroommogelijkheden zijn oneindig, het is financieel aantrekkelijk en de betrokkenheid is vele malen groter. Dit zijn slecht een aantal redenen voor Olaf Sloot, Scrum Master bij DICTU, om over te stappen van een detacheerconstructie naar een vast dienstverband bij DICTU.

Olaf Sloot (45 jaar) werkt al 5,5 jaar als Scrum Master bij DICTU en koos in december 2024 om in vaste dienst te gaan. Olaf: “Ik werk bij twee verschillende teams. Het cluster Systeemintegratie dat verantwoordelijk is voor alle koppelingen tussen applicaties. Belangrijk, omdat deze koppelingen zorgen dat bijvoorbeeld aangevraagde subsidies uitbetaald kunnen worden. Achter de schermen wordt namelijk allerlei informatie uit verschillende systemen gehaald en aan elkaar gekoppeld. Het tweede team is een team van het cluster GIS GEO wat verschillende Geo-viewers ontwikkelt en beheert.
Met deze viewers wordt in kaart gebracht waar bijvoorbeeld bepaalde dierenziekten voorkomen of waar 5G antennes staan. Het interessante van mijn werk is dat het heel breed is. Enerzijds organiseer ik veel, zoals retrospectives, sprintplanningen en los ik impediments op. Anderzijds ben ik de brug tussen teams en teamleider. Ik ben het ‘oliemannetje’ en zorg dat de machine soepel loopt. Ik verbeter de interne communicatie, leg contacten met andere DICTU teams, help met de organisatie en zelfontwikkeling van het team en - ook belangrijk – zorg dat de successen gevierd worden.
Van detachering naar vaste dienst
Wat motiveerde hem om toch de stap te zetten naar een vast dienstverband bij DICTU? Olaf licht toe: ‘DICTU is een grote organisatie met veel verschillende projecten. Als interne collega heb ik veel meer mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen. Via het leerportaal van de DICTU Academy kan ik allerlei opleidingen doen. Daarnaast spreekt het Agile SAFe werken me aan en volg ik daar cursussen voor. Als externe collega word je toch minder betrokken. De grootte van de organisatie maakt ook dat ik meer doorstroommogelijkheden heb. Als ik over een paar jaar een andere kant op wil, dan zijn er bij DICTU volop mogelijkheden. Ook de persoonlijke band met het team speelt mee: het voelt goed en ik krijg vertrouwen en respect’. Olaf vervolgt: ‘Natuurlijk heb ik ook het financiële aspect meegewogen. Door de goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals bijvoorbeeld het pensioen wat ik voorheen gedeeltelijk zelf moest regelen, is het ook financieel aantrekkelijk. Tot slot speelt mee dat je in de detachering ook op een opdracht terecht kan komen in het midden van het land. Daardoor heb ik als noorderling meestal een lange reistijd.”
Waarom DICTU?
Olaf hoeft hier niet lang over na te denken: ‘ik ben 5,5 jaar geleden in een nieuwe wereld gestapt met veel IT-projecten die impact hebben op de maatschappij. Iedereen heeft er mee te maken en ik vind het heel interessant om te ontdekken hoeveel processen er achter zitten. Het is zeer complex en dat heb je als buitenstaander niet in de gaten.”
Nieuwste technieken
Verder had ik altijd het idee dat DICTU qua techniek wat achterliep. Dat is wel veranderd met de ontwikkeling van het DICTU containerplatform en het CI/CD platform. Ontwikkeling, beheer en onderhoud worden hierdoor veel makkelijker. Ik ben heel blij dat ik de overstap gemaakt heb.”