'Nieuwe RVO-website draagt bij aan duurzame toekomst'
Rikkert Steenbergen, senior solution architect bij Web en App Services
Een nieuwe gebruiksvriendelijke website die Nederlanders toegang geeft tot subsidieregelingen om woningen en bedrijfspanden te verduurzamen, van dakisolatie tot warmtepompen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt een website met daarop uitgebreide ondersteuning aan zowel burgers als bedrijven. Aan het woord Rikkert Steenbergen, solution architect bij Web & App Services van DICTU. Hij stond aan de basis van de ontwikkeling van deze nieuwe website.
“De oude website voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd,” begint Rikkert. “Steeds meer burgers en bedrijven zijn bezig met verduurzaming en dat betekent dat de website gebruiksvriendelijk moet zijn voor een breed publiek. Het doel was om een website te bouwen dat alle informatie over RVO, waaronder een breed aanbod aan subsidieregelingen, eenvoudig en duidelijk presenteert. Of je nu een particulier bent die zijn woning wilt isoleren of een ondernemer die in zijn bedrijfspand investeert, iedereen moet de juiste informatie kunnen vinden en gemakkelijk aanvragen kunnen indienen.”
Toegankelijk voor miljoenen Nederlanders
De uitdaging was aanzienlijk, geeft Rikkert toe. “We hebben te maken met miljoenen gebruikers. Dat betekent dat de website technisch goed in elkaar moet zitten om grote hoeveelheden verkeer te kunnen verwerken, vooral wanneer nieuwe subsidieregelingen worden aangekondigd.”
De nadruk lag niet alleen op het visuele ontwerp, maar ook op de achterliggende technologie. “We hebben gebruik gemaakt van technieken als microservices, cloud-native oplossingen en API’s om ervoor te zorgen dat de website soepel blijft draaien, zelfs onder zware belasting,” legt Rikkert uit. “Dagelijks werken we met ongeveer honderd contentspecialisten aan het systeem om de ruim 6000 pagina’s op de website up-to-date houden. Daarbij werken we met de WCAG-standaard (Web Content Accessibility Guidelines), zodat de website toegankelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een visuele of auditieve beperking.”
De architectuur van de RVO-website bestaat uit een decoupled Content Management Systeem (CMS) in Drupal. Een decoupled CMS heeft een back-end en een front-end die zijn losgekoppeld door een API. Daardoor heb je de mogelijkheid om voor een app of ander kanaal een specifieke ervaring te ontwikkelen. Dit is gekoppeld aan twee front-end applicaties: een publieke website en een afgeschermde kennisbank. Het open-source systeem Drupal wordt breed gebruikt binnen de overheid en is het platform waarop we binnen DICTU websites bouwen. “Dit past binnen ons beleid van een transparante overheid”, aldus Rikkert. “Want ook onze IT willen we naar de buitenkant toe zo begrijpelijk mogelijk houden.”
De rol van een solution architect
Rikkert stond vanuit zijn rol aan de wieg van de nieuwe website: “Mijn taak is om technische oplossingen zo te ontwerpen dat ze aan de eisen van zowel de gebruikers als de organisatie voldoen. In dit geval hield dat in dat we moesten zorgen voor een snelle en schaalbare infrastructuur en een intuïtieve gebruikerservaring.”
Wat maakt het werk van een solution architect zo interessant? “Je moet continu schakelen tussen de technische mogelijkheden en de functionele behoeften. Het is mijn verantwoordelijkheid om de balans te vinden tussen de vraag van de klant en wat technisch haalbaar is. Daarbij kijk ik ook naar de toekomst: hoe kunnen we de website zo bouwen dat deze flexibel is en mee kan groeien met nieuwe ontwikkelingen?”
Uitdagingen
Ook op technisch vlak bleek het integreren van verschillende systemen en databronnen uitdagend. Rikkert: “Elk onderdeel van de website heeft andere voorwaarden en vereisten, en deze informatie moet vanuit verschillende systemen worden samengevoegd en correct worden weergeven. We werken met technologieën zoals React en static site generation om de website snel en responsief te maken. Als een server uitvalt, zorgt het containerplatform ervoor dat een andere server het overneemt. Dat zorgt voor een minimale downtime, iets wat essentieel is voor websites die miljoenen bezoekers per maand ontvangen.”
Bijdragen aan de energietransitie
Dat verduurzaming niet ophoudt bij informatie verschaffen, laat de nieuwe website zien. “RVO draagt al flink bij aan de energietransitie door subsidies te verstrekken aan burgers en ondernemers,” zegt Rikkert. “Maar ook de technische keuzes die gemaakt worden, helpen bij het verlagen van de CO2-uitstoot. We hebben bijvoorbeeld de kwaliteit van de afbeeldingen op de website geoptimaliseerd, wat alleen al voor de homepage resulteerde in een besparing van 97.000 megabyte aan dataverkeer. Dat scheelde 1.944 kilogram CO2 - gelijk aan 4,5 vaten olie – in een week.”
Een solide basis voor de toekomst
De nieuwe website is inmiddels live en de eerste reacties zijn positief. "Het is mooi om te zien dat het harde werk zich nu uitbetaalt”, zegt Steenbergen. “En we ontwikkelen door: we hebben de website gebouwd met het oog op toekomstige ontwikkelingen. Denk aan het gebruik van AI. Zo blijft de dienstverlening van RVO up-to-date en relevant. Ook al werken we achter de schermen, het voelt goed om te weten dat we bijdragen aan een betere toekomst.”